Σε εξέλιξη βρίσκεται η αναπαραγωγική περίοδος της Μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων. Τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκαν δύο ακόμη νεογέννητα φωκάκια από το προσωπικό παρακολούθησης του Ιδρύματος Aenaos Thalassa, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων είχε εντοπίσει το πρώτο νεογνό της φετινής περιόδου σε ανοιχτή παραλία στη νησίδα Πιπέρι.
Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τη διατήρηση της φώκιας αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της φετινής αναπαραγωγικής περιόδου, καθώς το 2025 καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ γεννήσεων στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Σποράδων. Κατά την περσινή περίοδο καταγράφηκαν 21 νεογέννητα, επίδοση που ξεπέρασε σημαντικά τον μέσο ετήσιο αριθμό γεννήσεων των τελευταίων 37 ετών.
Για την παρακολούθηση της φώκιας έχουν εγκατασταθεί κάμερες στα αναπαραγωγικά καταφύγια και η τελική εκτίμηση του πληθυσμού πραγματοποιείται με βάση την ανάλυση του φωτογραφικού υλικού. Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα παρακολούθησης συνεργάζονται ο ΟΦΥΠΕΚΑ, το Ίδρυμα Thalassa και η περιβαλλοντική οργάνωση MΟm, με βάση μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί.
Έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον
Η εξέλιξη αυτή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον επιστημόνων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς οι πληθυσμοί του Νανόκυκνου έχουν καταρρεύσει σε παραδοσιακές περιοχές διαχείμασης του είδους, όπως η Βρετανία. Ερευνητές από το εξωτερικό επισκέπτονται το Δέλτα Έβρου και συνεργάζονται με τη Μονάδα Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ, αναζητώντας εξηγήσεις για τη μεταβολή των μεταναστευτικών προτύπων του είδους.
Η τάση αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς διαφοροποιείται από εκείνη που παρατηρείται σε άλλα είδη υδροβίων πουλιών, όπως χήνες, πάπιες και Βουβόκυκνοι, τα οποία τα τελευταία χρόνια διαχειμάζουν συχνότερα σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη, φαινόμενο που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.
Στην ασφάλεια της προστατευόμενης περιοχής
Ο Νανόκυκνος είναι το μικρότερο από τα τρία είδη κύκνων της Ευρώπης. Αναπαράγεται στην αρκτική τούνδρα και κάθε χρόνο διανύει χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσει στις περιοχές διαχείμασής του. Από τις περιοχές αναπαραγωγής τους στον αρκτικό κύκλο, οι πληθυσμοί του είδους ακολουθούν διαφορετικές μεταναστευτικές διαδρομές προς την Ασία, τη βόρεια Ευρώπη και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Στον Έβρο, αξιοποιούν ολόκληρο το δελταϊκό σύμπλεγμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αναζητούν τροφή σε εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ρυζοκαλλιεργειών στην τουρκική πλευρά του Δέλτα. Για την ανάπαυση και τη διανυκτέρευσή τους, ωστόσο, επιλέγουν συνήθως τις προστατευόμενες περιοχές της ελληνικής πλευράς, όπου βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.